Get Adobe Flash player
Statisztika
Tartalom találatai : 498439
2011. 06.15. óta
mod_vvisit_counterÖsszesen387226


Kéknyelű program a fajta valós értékeinek feltárására Badacsonyban

 

 

Témafelelősök: Dr. Májer János

 

A kutatási program leíró ismertetése:

 

A Kéknyelű fajta a Badacsonyi borvidék fontos tájfajtája, neve összeforrt a borvidék nevével, híre határainkon túl is jól ismert. Hírneve ellenére azonban a fajta „termékenyülési problémáiból” adódó termesztési nehézségei miatt, a 90-es évek elejére szinte teljesen kiszorult a termesztésből.

A fajta esetleges újra termesztésbe vonhatóságának tisztázására indítottuk, tartamkísérlet jelleggel kutatási programunkat. A fajta valós értékeinek feltárására irányuló kutatási programon belül vizsgáljuk az alkalmazott művelésmód, porzófajta és a telepítési kombináció hatását a termékenyülésre, a termés mennyiségére és minőségére. A Kéknyelű fajta termesztési értékvizsgálata mellett, a kísérletben szereplő porzófajták termesztési értékét is figyelemmel kísérjük (Budai, Rózsakő).

A végzett előkísérletek alapján, külön kísérletben értékeljük a fürtritkítás technológiájának esetleges felhasználhatóságát, valamint érésdinamikai vizsgálatokat is végzünk.

A borászati kutatás területén, a szóba jöhető borászati technológiák közül, a fajta értékeit legjobban kiemelő feldolgozás-, erjesztés-, érlelés-technológiai lehetőségek összehasonlító vizsgálata is hozzátartozik a fajta valós értékeinek feltárásához. Ezen a területen évek óta együtt dolgozunk a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékével. A szőlőtermesztési és borászati értékvizsgálaton kívül, a témakörben vizsgált fajták jellemzését molekuláris markerek (izoenzim, SSR) segítségével is elvégezzük.

 

Az eredmények rövid összefoglalása:

 

Kísérleti eredményeink alapján megállapítást nyert, a Kéknyelű fajta szelektált állománya 5000 tőke/ha-os térállásban, Rózsakő porzófajtával telepítve versenyképes és megbízható teljesítményre képes. A fajtánál végzett klóntípus szelekció növelte a kiegyenlítettséget, a badacsonyi nemesítésű Rózsakő (Badacsony 36) fajta pedig jobb porzófajtának bizonyult, mint a hagyományosan elterjedt Budai zöld. A művelésmód és terhelés tekintetében az eddigi vizsgálataink alapján konkrét javaslatokat már tudunk tenni. Évjárattól függően az ernyő művelés kedvezőbb lehet a termékenyülésre, de a törzs és a kar erősödésével a középmagas kordon művelésmód stressztűrő képesség fokozó hatása is érvényesülni látszik.

Ugyancsak részeredményekkel rendelkezünk egyes speciális termesztéstechnológiai elemeknek (fürtritkítás, gyűrűzés, DMR módszer) a Kéknyelű fajtánál való felhasználhatóságáról.

A kísérleteink ültetvénybázisát jelentő szőlőtáblák egyben törzsültetvény funkciót is ellátnak, ami lehetővé tette a fajta szaporítását. Ugyancsak a fajta szaporíthatósága vezérelt bennünket akkor, amikor megrendeltük a legígéretesebb Kéknyelű klónok vírustesztelését.

Molekuláris markerekkel végzett vizsgálataink eddigi eredményei alapján, az Udinei Egyetemmel együttműködve, a Kéknyelű és a Picolit fajta azonosságára vonatkozó, a nemzetközi szakirodalomban tévesen megjelent megállapításokat is sikerült megcáfolni.

A téma borászati részének eddigi eredményeire alapozva kidolgoztuk a fajta értékeit legjobban megőrző, optimális feldolgozás- és erjesztés-technológiát. Ezen belül lényeges, új eredmény, hogy a Kéknyelű karaktert az un. „szekunder aroma-felszabadító starterkultúrák” felhasználásával és 19 C0-körüli erjesztési hőmérséklettel domboríthatjuk ki maximálisan.

A feldolgozási és erjesztési kísérlet eredményeire alapozva, jelenleg az optimális érlelési technológiák összehasonlító vizsgálata folyamatos (korai palackozás; saválló tartályos érlelés; kisfahordós érlelés, mikrooxigénezés). Új elemként, 2004-ben a Kéknyelű fajta pezsgőkészítésre való alkalmasságát is vizsgálni kezdtük.

Napjainkra a Kéknyelű fajta állománya a 90-es évek 0,2 hektáráról, 40 ha-ra emelkedett és a térség nagy borászati vállalkozásai is számolnak a fajtával termékstratégiájukban. Úgy érezzük, hogy Intézetünk munkájának eredményeit is felfedezhetjük ezekben a pozitív folyamatokban.

 

Jövőbeni tervek:

 

A Kéknyelű fajta kiemelt jelentőségére tekintettel tovább szeretnénk folytatni a művelésmód, a fürt- és rügyterhelés, a porzófajta és a telepítési kombináció hatásának elemzését. A BCE Szőlőtermesztési Tanszékével együttműködve szeretnénk virágzásbiológiai vizsgálatokat is folytatni annak megállapítására, hogy a virágtípusok fürtön belüli aránya milyen hatással van a termékenyülésre. Az Udine-i Egyetemmel közös projektben szeretnénk a Kéknyelű, Budai és Rózsakő fajták mellett a Picolit fajtát morfológiailag és molekuláris markerekkel jellemezni. A BCE Borászati Tanszékével együttműködve, tovább kívánjuk folytatni az optimális borászati technológia kidolgozására elindított kutatási programot.